Меню

068 159 159 2

Пн-Чт,Сб 09:00-17:00

Чи правильно ходить Ваш малюк?


Перебудова організму

Першим крокам передує формування скелета і м'язової системи таким чином, щоб дитина могла втримати свою вагу на незміцнілих ще ніжках. До початку цього нового етапу життя дитина готувалася близько року - момент початку перших кроків у різних діток варіюється від 9 до 15 міс. Її хребет і кістково-м'язовий апарат підготував тіло до самостійних кроків. І дуже важливо, щоб ходьба, перші прогулянки поки що не сміливими ніжками були правильними. 

Зверніть увагу, якщо ...

Ваш малюк, пересуваючись, занадто часто спотикається або падає, якщо хоче ходити виключно за ручку. Можливо, причиною цього може бути його зір - не обов'язково, але варто перевіритися у дитячого окуліста. 

Якщо малюк настає не на повну стопу, а на носочки, ймовірно, виною всьому підвищений тонус м'язів. Тут допоможе масаж і особлива профілактична гімнастика. Обов'язково проконсультуйтеся з фахівцем, який, можливо, порадить плюс до всього і носіння спеціальної дитячого взуття. 

Стопи дитини при ходьбі приймають положення, що відрізняється від норми: він може косолапити, загортаючи носок всередину, або навпаки, вивертати стопу в різні боки, назовні. Це пов'язано з ще не закінченим формуванням стоп і слабкими зв'язками. У цьому випадку також потрібно звернутися до лікаря. 

Трохи теорії

Первые шаги

Які можуть бути відхилення від норми:

- Клишоногість (малюк ходить, повертаючи шкарпетки один до одного) або постановка стопи на зовнішню поверхню - варусна деформація стоп;

- Ходьба на носках, п'ята відірвана від підлоги, стопа вивернута назовні - еквіноварусна деформація;

- Стопи запалі всередину, при цьому вони істотно розведені в сторони - вальгусна деформація стоп;

- Стопа завалена всередину - еквіновальгусна деформація;

Якщо Ви спостерігаєте у своєї дитини будь-яке з вказаних відхилень, обов'язково зверніться до ортопеда. Чим раніше Ви покажете малюка фахівцеві, тим швидше такі деформації можна виправити. Коригування патологій - нехай не швидке, але терпіння і старанність мами дуже важливе. 

Психологічний момент

Буває, що малюк боїться ходити сам, без підтримки. Можливо, це пов'язано з тим, що колись він впав і тепер боїться, що падіння може повторитися. Ні в якому разі не змушуйте ходити проти його волі, не висмикуйте руку і не квапте його. Ця тимчасова відмова - психологічна проблема. Дуже важливо підтримати малюка і не переставати хвалити його за кожен самостійний крок. Зовсім скоро Вам ще доведеться наздоганяти його!