Меню

068 159 159 2

Пн-Чт,Сб 09:00-17:00

Вчимося ходити: спорт для самих маленьких


Чи потрібно малюка вчити ходити? Багато мам кваплять події: адже так хочеться, щоб малюк вже зробив свої перші незграбні кроки, такі зворушливі і довгоочікувані. «Іди до мене», - простягає ручки мама до малюка, що хитається біля стіночки ...

Вважається, що сама ходьба - рефлекторна дія, і навчати цьому не потрібно - це прийде в свій час. Однак допомогти дитині зробити свої перші кроки, від яких почне відраховуватися новий період його життя, може з легкістю зробити кожна мама. Для цього ми пропонуємо Вам нехитрі за своїм змістом, але дуже корисні для розвитку навичок ходьби вправи. Робіть їх регулярно, і можливо, ви не забаритесь чекати на перші кроки.

Ця нехитра гімнастика спрямована на три однаково значущі цілі:

- зміцнити м'язи;

- розвинути координацію рухів;

- змусити малюка зрозуміти, наскільки сильним він може бути;

                                                       «Штовхай коляску»

Стартувати можна з 9-10 місяців; в цьому віці малюк вже може переступати з ніжки на ніжку, міцно тримаючи маму за палець. Дуже зручно виконувати цю вправу за допомогою іграшкової коляски або ж власного транспортного засобу дитинки.

Початкове положення - стоячи, малюк тримається за ручки коляски (міцно підтримуйте малюка і коляску, щоб рух не почався занадто різко). Повільний рух коліс коляски змусить малюка нахилитися, він потягнеться слідом за коляскою і зробить крок.

                                                         «Час вставати»

Починати рекомендується з 9 місяців. Саме цю вправу покаже мамі чи татові, чи готові ніжки дитини до самостійного пересування у вертикальному положенні, або малюк ще відчуває невпевненість і його ніжки занадто слабкі. Якщо все вийде, опорно-руховий апарат дитини спрацює на закріплення вміння самостійно стояти.

Посадіть малюка навпочіпки на будь-яку тверду поверхню, спинкою до себе. Надійно тримайте його за стегна, одночасно розгойдуючи крихту вперед і назад, щоб він рефлекторно встав на випрямлені ніжки. Поступово робіть амплітуду коливання більше, щоб малюк глибше нахилявся вперед. Обов'язково під час нахилів вперед підтримуйте його в області грудної клітини.

Якщо дитинка пручається і не хоче підніматися - зробіть перерву і поверніться до цієї вправи через кілька днів. 

                                                   «Балансуючи на м'ячі»

Приступати до цієї вправи можна з півроку. На допомогу мамі - середній фітнес-м'яч (не роздувати його до межі, нехай він буде наповнений повітрям на дві третини).

Учимся ходить: гимнастикаПосадіть карапуза на фітбол спинкою до себе. Надійно зафіксуйте карапуза за стегна і нахиляйте в різні боки з різною послідовністю. Балансуючи на м'ячі, малюк навчиться утримувати рівновагу і допоможе своєму тілу в розвитку координації. 

                  «Подорож за іграшкою»

Якщо малюк вже вміє ставати на ніжки з колін - поки за допомогою опори - це вправа якраз для нього. Оскільки різні діти роблять це в різному віці, мама сама побачить, коли настане пора великої подорожі за іграшкою.

Повільно переміщайте по підлозі іграшку в напрямку крісла або ліжка, немов граєте з кошеням. Зацікавлений улюбленою іграшкою малюк доповзе за нею до опори, а потім обіпреться про неї і підніметься на ніжки. Чи не допомагайте йому, якщо бачите, що він справляється сам.

                                 «На лижах»

Вам знадобляться дві жердини довжиною приблизно 120 см. Рекомендований вік для старту - 9 місяців.

Встаньте позаду крихти, покладіть його руки на жердини, щоб він тримав їх, немов лижні палиці. Свої долоні покладіть на його руки і повільно переступайте разом з ним, пересуваючи жердини.

Якщо нічого схожого на такі пристосування у Вас немає, можете скористатися обручем. Помістіть дитину всередину кола, нехай він візьметься за ближній до нього край, а самі переміщайте обруч в різні боки, змушуючи малюка то ходити по колу, то переступати вперед або назад, вправо або вліво.

                                                                               «Переступити мотузочку»

Уже крокуєте за ручку з малюком? Спробуйте разом з ним виконати цю вправу.

Натягніть довгу мотузку на висоті, що досягає колін малюка. Підведіть його до перешкоди і покажіть, як Ви переступаєте через нього. Можете перекинути на ту сторону м'ячик або м'яку іграшку, щоб малюк переступив разом з Вами.

                                  Самостійність - це плюс

Якщо Ви хочете, щоб карапуз швидше навчився ходити, надайте йому більше самостійності. Допомагайте йому тільки в тому випадку, коли це дійсно необхідно. Якщо ж ніякої небезпеки для його пересування немає - дозвольте йому пересуватися самому. Підтримуючи його, Ви активуєте гальмо в навчанні ходінню. Навпаки, розкладайте на відстані речі, які можуть зацікавити дитину, щоб він сам підходив і брав їх.

Ваше основне завдання - забезпечити безпечний простір і прибрати потенційно небезпечні предмети. Решту дитина зробить сама.