Меню

068 159 159 2

Пн-Чт,Сб 09:00-17:00

Довгоочікувані перші кроки


- Наш Іванко сьогодні пішов! - Радісно зустрічає тата після роботи сяюча від щастя мама. - Іванко, дивись, хто прийшов! - І винуватець свята обережно і несміливо тупоче назустріч своєму великому татові, який підкидає його аж до самої стелі ...

Не порівнюйте: все суб'єктивно

Перші кроки малюка - завжди свято, в кожній родині. Мами на дитячому майданчику хваляться досягненнями карапузів: Оленька навчилася сповзати з дивана, Іллюша вже третій день сам піднімається і ходить уздовж дивана, а ось Іванко зробив перші в своєму житті самостійні кроки! Ілюшина мама засмучена - адже її синок на цілий місяць старше, але ж ще не ходить.

А засмучуватися зовсім не потрібно! Вік, коли малюки починають ходити, не спираючись на стінку або іншу опору, коливається від 8 до 14 місяців - у всіх по-різному. Фахівці називають різні цифри. Рекомендується звернутися до лікаря, якщо малюкові виповнилося півтора рочки, а він все ще не пішов. В інших джерелах верхня межа обмежується 16 місяцями.

Як бачите, вік перших самостійних кроків для кожної дитини дуже індивідуальний, так само, як і графік зростання і інші фізичні досягнення.

Дітки ходять по-різному

Первые шаги малышаМомент, коли малюк стає в своєму ліжку і, міцно схопившись за бортики, ніяково переступає вздовж ліжечка, насправді і вважається початком ходьби. Зрадівши мама квапить події, виймає малюка з ліжечка і ставить на підлогу, щоб нарешті пройтися з ним по кімнаті за ручку. Не поспішайте! Вправами в ліжечку карапуз зміцнює свої ще невмілі ніжки, тренуючи м'язи, роблячи їх сильніше.

Хода у карапузів зовсім не схожа на ходу дорослих людей. Ще б пак - адже вона сформується лише до 4-5 років, в цьому ж віці з'являться і характерні синхронні рухи рук і ніг, коли одночасно з лівої ніжкою піднімається в маху права рука, і навпаки (виглядає так, як ніби людина марширує у вільному темпі; власне, адже всі люди так і ходять).

А поки діти, яким виповнився або ось-ось виповниться рік, ходять, широко розставляючи ніжки для рівноваги, стопи при цьому вивернуті назовні, а самі ніжки зігнуті в колінних і тазостегнових суглобах. У віці 2-3 років малюки ходять по-іншому: ніжки їх майже випрямлені, тобто практично не зігнуті в колінах, так що створюється враження, що малюк став на ходулі.

Босоніж або у взутті?

Кожна мама впевнена, що перші кроки - це сигнал до покупки цілого арсеналу нового дитячого взуття. Переплетені босоніжки з намистинками, крихітні туфельки зі стразами, демісезонні черевички, декоровані квіточками, витончені кеди з модним принтом. Однак при виборі взуття головним критерієм повинна залишатися якість і комфорт, і лише потім - зовнішній вигляд і синхронізація з трендами дитячої моди.

Отже, як же краще для малюка вступати в нове життя - в тапочках або шкарпетках, або зовсім босоніж?

Ортопеди рекомендують робити перший крок у взутті, обов'язково оснащеному супінатором. Вони стверджують, що це служить профілактикою плоскостопості, крім того, взуття обмежує стопу і не дає їй розпластатися. Але розбіжності в думках існують навіть серед ортопедів. У книзі «Зніми черевики - і йди» американський ортопед Саймон Віклер робить висновок, заснований на власних дослідженнях: чим більше людина ходить босоніж і чим більш гнучка підошва його взуття, тим здоровіше у нього стопа. Він рекомендує частіше давати дітям ходити босоніж.

Є й інші думки, що збігаються з цією «босоногою» теорією, проте з важливою поправкою: малюки обов'язково повинні ходити голенькими ніжками, але не вдома, по гладкому ламінату або плитці, а на природі. По піску або гальці, по траві або стежці в саду - тут хороша будь-яка природна нерівна поверхня. Піщинки і камінчики, травинки і рельєфний малюнок стежок подразнюють шкіру стопи. А вона, в свою чергу, посилає нервові сигнали в м'язи, які реагують формуванням правильного зводу стопи, тієї самої пружної арки, яка не відбивається на сліді здорової ніжки, розвиненої без патологій. Саме цю арку допомагає формувати супінатор в ортопедичному взутті.