Меню

068 159 159 2

Пн-Чт,Сб 09:00-17:00

Як розпізнати плоскостопість у дитини самостійно


Дитяча плоскостопість - це те, чого надзвичайно бояться турботливі мами. І потрібно сказати, дуже правильно бояться. Хвороба ця довгограюча, найчастіше її розпізнають із запізненням, а потім довгі місяці йдуть на її вигнання. 

Как распознать плоскостопие у ребенка самостоятельноПри цьому біль і дискомфорт, які відчуває дитина, яка страждає плоскостопістю, - не самі жахливі наслідки хвороби. Деформування стоп тягне за собою зміну всього опорно-рухового апарату. Саме тому важливо вчасно розпізнати плоскостопість і почати своєчасне лікування.

Ознаки плоскостопості:

- під час прогулянок малюк, звичайно активний, швидко втомлюється, не може бігати, в той час як інші дітки носяться так, що тільки п'яти виблискують;

- малюк скаржиться, що у нього болять ніжки, відмовляється гуляти. У деяких випадках біль від стоп поширюється до самих колін;

- стопи малюка набрякають до кінця дня;

- ніжка почала надто швидко додавати в розмірі, причому в ширину - в більшій мірі (з боку це виглядає так, ніби-то нога розплющилася);

- підошва взуття, яку дитина носила протягом половини сезону або більше, стоптана з внутрішньої сторони;

Тест на плоскостопість в домашніх умовах

Для проведення цього тесту Вам не знадобляться ніякі спеціальні пристосування; лише вода і аркуш паперу. Губкою або ганчірочкою змочіть ступні малюка, потім нехай він встане на лист. Важливо проводити тест стоячи, а не в сидячому або лежачому положенні: малюк повинен спиратися на стопу всією вагою твого тіла.

Якщо відбиток стопи серповидний, з відсутньою внутрішньої її частиною, то хвилюватися не потрібно: ніжки малюка розвиваються правильно. Надалі робіть цей тест регулярно, щоб запобігти хворобі. Влітку на пляжі серйозну процедуру можна перетворити в гру, попросивши малюка залишити слід на піску. Або замість води можна використовувати акварель - малюкові сподобаються кольорові сліди, і він не стане пручатися. 

Как распознать плоскостопие у ребенка самостоятельноЯкщо ж Ви бачите на листку повний відбиток стопи, то малюка варто показати фахівцеві, який, швидше за все, разом з курсом лікування порекомендує купити дитяче ортопедичне взуття. 

Попереджений - захищений! 

Щоб попередити плоскостопість, віддавайте перевагу правильному взуттю, вибираючи дитячі чобітки чи босоніжки за вірним критеріям. Перш за все комфорт, якість і зручність, а зовнішній вигляд - справа десята. Хоча спробуйте пояснити маленькій модниці з шести років, що супінатор важливіше різнокольорових паєток, а надто високий каблучок - взагалі заборонений ...

Не покладайтеся на тест, регулярно відвідуйте лікаря-ортопеда, врешті-решт тільки фахівець може поставити правильний діагноз або встановити, що розвиток ніжок дитини протікає так, як потрібно.